närproducerat

Det är ett måste att åtminstone en gång per sommar äta färsk fisk i solen på Bakfickans uteservering med utsikt över Stora torget. Det är svindlande gott, gemytligt och trevligt på Bakfickan! Ett plus är alla närproducerade och ekologiska råvaror i kyldisken som dessutom går att köpa med sig hem.

Läs mer

Om "pensionatkänsla" är ett ord så stämmer det på pricken in på Gula hönan. Favoritsysslan är att läsa en bok på den mysiga verandan, helst i sällskap av familjens katt. Blir det för varmt tar vi en lemonad i trädgårdens skugga, och blir vi rastlösa spelar vi minigolf eller lånar pensionatets cyklar och drar till stranden.

Läs mer

Stjärnkocken och New Yorkern Marcus Samuelsson har bestämt sig för att ta Manhattan till Gotland, och det gör han i form av "fun dining" på nya Kitchen & Table under Clarion Hotels tak i Visby. Räkna med en spännande meny av lokala råvaror kombinerat med en tvist! Vi testade en god hamburgare.

Läs mer

Mysiga Köket på Stelor är smakfullt inredd med rustika vintagemöbler, flirtiga loppisfynd och nyproducerad design. Uteserveringen är precis som restaurangen personligt inredd med värme och humor. Det är svårt att inte älska stället med den fina omgivningen. Säsongsanpassad och närproducerad meny.

Läs mer

Körsbärsgården är granne med Hoburgsgubben, nästan allra längst ner på sydspetsen av ön, och utsikten är inte att leka med. Här finns både trädgård, konsthall, kafé, butik och skulpturpark. Vi älskar konsthallen, det är så vacker arkitektur här och lugnet är så påtagligt att axlarna trillar ner flera centimeter.

Läs mer

I hamnen i Ronehamn, mellan silos och lagerhus, ligger ett opretentiöst och trevligt hak, som serverar megaburgare, friterad fisk och ett stort lass pommes frites under kulörta lampor. Kapten Grogg är i jämförelse med din ambitiösa "storasyster" den okammade, öldrickande men snälla tonårsbrollan!

Läs mer

Vi gillar utflyktsmål med möjligheter – att både äta, shoppa och käka ögongodis i form av fina miljöer är en perfekt mix i våra ögon. Här tillbringar vi flera timmar med att äta på Leva kök och bageri, utforska (och drömma om egna hus från) Leva husfabrik och botanisera i den mysiga gårdsbutiken.

Läs mer

Vi älskar att stilla sockersuget här, förutom att det är svindlande goda bakverk så är det också mysigt på den lilla vägen med det vita kalkstenshuset, uteserveringen med röda pinnstolar och närheten till stränderna. Räkna med mycket folk för Sylvis är en sann Fåröklassiker, men det är det värt!

Läs mer

På Lilla Bjers ägor finns en kokgrop som dateras till bronsåldern, så att paret Hoas förr eller senare skulle starta restaurang var ingen högoddsare. Dessutom odlas över 200 olika grödor, alla ekologiskt, här så kockarna Jonas Karlsson och Jonathan Kasche har rätt härliga råvaror att jobba med i sitt kök.

Läs mer

I en vindpinad smedja har Rute stenugnsbageri huserat sedan 2006, tack vare en 18 ton tung vedeldad stenugn som murats på plats. Här bakas hejdlöst gott bröd, fantastiska kardemummabullar och andra godsaker som vi gärna fikar på plats i den rymliga trädgården OCH köper med oss hem så att vi slipper vara utan nästa dag.

Läs mer

Ett självklart stopp är Kränku te & kaffe för att fylla på teförrådet i sommarstugan och på vägen tillbaka igen, för köpa med hem till stan för att lindra gotlandsabstinensen under vinterhalvåret. Efter många koppar har vi hittat våra favoriter, men tills man gjort det får man stoppa ner näsan i många teburkar.

Läs mer

Här samsas egentillverkade produkter i keramik, trä och metall med rättvisemärkt inredning och ekologiskt ätbart. Ett litet gårdskafé frestar med nybakt, av ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt, där man kan välja på delikatessfika, RAW-fika eller klassiskt fika med kanelbullar.

Läs mer

På Lergrav fisk & café stannar vi gärna till både för en nyrökt lunch på den soliga bryggan på väg ut till Furillen, och för att köpa med oss kvällens godsaker på vägen hem från utflykten. Lergrav har fullständiga rättigheter och fredagskvällar kör Anette och Glenn "Bouillabaisse på Bryggan", ring och boka plats!

Läs mer

Sysne fiskbutik är en absolut semesterfavorit, men den är också välkänd och mycket omtyckt av öborna själva. Det egna rökeriet är igång sommartid, från nio på morgonen till nio på kvällen, och erbjuder flundror, lax, makrill och skaldjur för att bara nämna några av de salta godsakerna.

Läs mer

Ute bland bondgårdar och sommarhus och strax före golfbanan i När (från När kyrka sett) har Ann-Charlotte Larsson flyttat tillbaka till sin uppväxtort och öppnat ett chokladeri, Gotlandsgårdens konfektyr, på en stor gotlandsgård med butik och enkelt kafé. En ungdomsdröm som gick i uppfyllelse!

Läs mer

Visby glass gör sin egen glass på plats i butikerna. Både grädden och mjölken i glassen kommer från Gotland. Vem kan motstå smaker som sockerkakssmet, hallon/lakrits och fikon/vanilj? Här finns så många smaker för att du ska kunna äta glass hela sommaren utan att behöva ta samma kombination två gånger.

Läs mer