Allra längst upp och längst ut på nordöstra Gotland ligger Bungenäs kalkbrott. En avskild och alldeles, alldeles magisk plats som länge var utom räckhåll för oss vanliga dödliga eftersom den länge var i försvarets ägo, men som nu är Gotlands nya hotspot. Här lämnar man bilen (för den får fortfarande inte komma in) på en rymlig parkering för att sen öppna lammgrindarna och vandra (eller utnyttja lånecyklarna som finns) grusvägen ner mot havet och Bungenäs matsal och Kalkladan. Bli inte förvånad om du möter ett lamm eller två på vägen, det hör till!

Här nere har Skälsö arkitekter med varsam hand stått för återupplivningen av byggnaderna från kalkbrottets dagar. Den gamla förfallna 1940-talsmatsalen har förvandlats till Bungenäs matsal med smarrig mat och servering både inne och ute i det fria med utsikt mot havet. Den stora kalkladan med sina vackra murade ugnar har nu blivit Kalkladan med stort K och hyser ytterligare en restaurang och ett konstgalleri, och den gamla handelsboden har också återuppstått under namnet Nyström och säljer bland annat bullar och läsk att ladda batterierna med. Bakom Bungenäs matsal och Kalkladan står Sonny (som också har Ölbaren, Vinbaren och Broken i Åre), Eva och Johan (som driver Bolaget i Visby).

Till Bungenäs åker vi för en heldag – vi vandrar runt i kalkbrottet, trampar runt på lånecyklarna i den vackra naturen, slappar i de gamla militärsängarna på stranden och äter så klart gott i solskenet. Och vi återvänder, gång på gång (den dag vi inte ids traska upp till parkeringen igen kan vi dessutom hoppas att ett av de få hotellrummen är lediga, så kan vi sova över …) – det tror vi att du också kommer att göra!

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7

Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se Bungenäs matsal & Kalkladan på Gotland – Gotlandstips.se
(Visited 37 327 time, 1 visit today)