På en stor familjegård i När finner du en lite annorlunda plats fylld med aktiviteter och också mängder av saker att titta på. Här har paret Kickan och Per tillsamans med sina barn skapat en plats för lek, fritidsintressen och djur. Till exempel rymmer den stora gårdsplanen (förutom småstugor och en del äldre husvagnar att hyra) en stor studsmatta, leksaker och en lekstuga för barn att låna fritt. Mellan och i de små gårdshusen springer ankor, höns och har du tur även en hel del kycklingar och andra ungar.
På farmen bor också kaniner och i början av säsongen är de ljuvliga kaninungarna många och möjliga att hyra för en vecka (eller fler) och då får man låna bur och får med mat också.

Hästintresserade barn kan både provrida och delta i ponnyridning kring gården. Det är även en plats för den motorintresserade, och mycket nostalgi. Ja, amerikanare ska det helst vara förstås! 

Den lilla Närsån flyter långsamt förbi gården och ut mot havet. Man kan hyra kanot och fiskespö (det finns massvis av fisk, kan vi intyga) eller bara ta en burgare eller kaffe nere vid vattnet. Gangvide är fritt och lekfullt snarare än minutiöst uppstyrt och organiserat, men det innebär också att du själv måste ta initiativ, be om hjälp av ägarna och inspirera barnen till lek eller aktiviteter.

 Ägarna Kickan och Per är involverade i fler av bygdens aktiviteter, som fotbollsskolan och vår favorit, Närsakar teater. Det känns nästan som att vi vet något som ingen annan vet när vi är på väg till Närsakarscen. Kanske beror det på att man faktiskt måste veta vart man ska (det finns dock vägskyltar i När socken) och eftersom scenen ligger mitt ute i ingenstans så har man knappast vägarna förbi heller. Om vi säger så här – den enklaste vägen hit är att paddla nerför Närsån …

Men nu vet ju vi vart vi ska, så vi tar bilen genom fält och åkrar och når till slut en åker som tjänstgör som parkering på sommaren. Här ställer vi bilen och promenerar sista biten över ån och bort till Närsakarscen, en utomhusscen à la amfiteater med vad som måste vara Sveriges snyggaste kulisser – havet med Laus holmar och Ljugarn vid horisontens rand.

Föreställningarna börjar när det är ljust och vi får följa pjäsen medan solen sakta går ner vid horisonten och förändrar den makalösa naturliga bakgrunden och med lite tur är till och med traktens hästar med i föreställningen. Egentligen spelar det ingen roll om pjäsen är bra eller ej, helhetsupplevelsen är ändå femstjärnig.

Närsakarscen skapades 2005 av bygdens folk och blev snabbt en snackis. Samma år var det dags för första lokalproducerade uppsättningen Ormkvinnans barn, som sedan följts av Ronja Rövardotter som spelades två år på raken. Sedan dess dags har exempelvis Boulevardteatern gästat Närsakar med Shakespeares samlade verk på 97 minuter och I väntan på Godot som spelas upp i denna storslagna miljön. I år sätts en revyföreställning upp ”Allandel”, som bygger på texter och sånger av författarna Allan Nilsson och Allan Edwall. 

Visst låter det skoj? Biljetterna brukar gå att köpa på Ticnet och på ICA Närbodi i När. Ta med kontanter, för på plats brukar det finnas hantverk och mat att köpa och blir du fikasugen i pausen kan du slå till på en gotländsk hamburgare. För den som blir stormkär i stället kan det vara kul att veta att scenen går att hyra för till exempel bröllop.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14

Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se Gangvide farm & Närsakar – Gotlandstips.se