Den här hundraåringen fick en nytändning våren 2011 när familjen Enderborg-Qwiberg tog över. Gula Hönan ligger i Ronehamn, och förutom pensionatet finns en fantastisk restaurang och en imponerande köksträdgård.

Om ”pensionatkänsla” är ett ord så stämmer det på pricken in på Gula hönan. Inredningen är en blandning av antika möbler och loppisfynd från sekelskiftet och framåt och alla rum är alltså olika. Det finns också gäststugor med pentryn och diverse annex, uteplatser och ett gemensamt kök. Det fiffiga med detta är att de enklare varianterna räknas som vandrarhemsboende, vilket gör under för prissättningen (sänglinne-, frukost- och städningskostnader tillkommer, om du inte ordnar med det själv).

När vi är här är favoritsysslan att läsa en bok på den mysiga verandan, helst i sällskap av familjens runda katt. Blir det för varmt lägger vi oss i skuggan i hängmattan, och blir vi rastlösa spelar vi minigolf eller lånar cyklar och drar till stranden eller hamnen. Ronehamn är litet och totalt stressfritt, det finns en livsmedelsbutik och ett stort naturreservat och tillbringar man semestern här kan den knappast kategoriseras som actionspäckad. Vi tycker nog att det är ett perfekt ställe att skriva den där romanen, lära sig meditera eller bara gömma sig för alla andra turister på.

Ett extra plus är att man får till ett underbart kök drivet av sonen och kocken Marc Enderborg. Fokus ligger på genuin gotländsk mat där allt är hemgjort och hembakat och vi njuter av att veta att råvarorna hämtas i så hög utsträckning som möjligt från de egna odlingarna och från producenter i närområdet. Passa någon gång på att pröva deras smakmenyer som gäller med 4-6 rätter.

Får du inte nog eller bara feeling för odling och matlagning kan du köpa med dig Hönans egna , frön till sin trädgård hemma och skörd från köksträdgården i den lilla trädgårdbutiken. Har du tur kan du få gå med på en guidad tur i trädgården och medan barnen hänger i planteringshörnan (jo, för barn!).

Gula hönans bakficka Kapten Grogg, ligger i hamnen, ett stenkast därifrån. Ett enklare och helt oprentensiöst häng i hamnen med stora portioner mat, kulörta lampor och ett gedigert utbud öl att avnjuta i gotländska kvällsljuset.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7

Gotlandstips Gula hönan i Ronehamn från hängmattan. Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Gotlandstips Gula hönans smakmenyer är lika vackra som goda.