Vi är mycket förtjusta i den här hundraåringen som sedan 2011 varit i familjen Enderborg-Qwiberg ägo. Gula Hönan ligger i Ronehamn, och förutom pensionatet finns hären fantastisk restaurang, trädgårdsbutik och en imponerande köksträdgård.

Om ”pensionatkänsla” är ett ord så stämmer det på pricken in på Gula hönan. Inredningen är en blandning av antika möbler och loppisfynd från sekelskiftet och framåt och alla rum är alltså olika. Det finns också gäststugor med pentryn och diverse annex, uteplatser och ett gemensamt kök. Det fiffiga med detta är att de enklare varianterna räknas som vandrarhemsboende, vilket gör under för prissättningen (sänglinne-, frukost- och städningskostnader tillkommer, om du inte ordnar med det själv).

När vi är här är favoritsysslan att läsa en bok på den mysiga verandan, helst i sällskap av familjens runda katt eller frigående hönor. Blir det för varmt lägger vi oss i skuggan i hängmattan, och blir vi rastlösa spelar vi en omgång kubb eller tar lånecyklarna till stranden eller hamnen. Ronehamn är litet och totalt stressfritt, det finns en livsmedelsbutik och ett stort naturreservat och tillbringar man semestern här kan den knappast kategoriseras som actionspäckad. Vi tycker nog att det är ett perfekt ställe att skriva den där romanen, lära sig meditera eller bara gömma sig för alla andra turister på.

Ett extra plus är att man får till ett underbart kök drivet av sonen och kocken Marc Enderborg. ALLT grönt (och skönt) kommer numera från deras imponerade köksträdgård. Med mycket fint omdöme i White Guide får restaurangen och de fantastisk smakmenyerna som består av cirka 10-20 spektakulära rätter. För lite färre rätter sätt dig till rätta på den ombonade verandan och njut av det peruanska köket i Hönans Picanteria.

Får du inte nog eller bara feeling för odling och matlagning kan du köpa med dig Hönans egna , frön till sin trädgård hemma och skörd från köksträdgården i den lilla trädgårdbutiken. Har du tur kan du få gå med på en guidad tur i trädgården och medan barnen hänger i planteringshörnan (jo, för barn!).

Gula hönans charmiga bakficka Kapten Grogg, ligger i hamnen, ett stenkast därifrån. Ett enklare och helt oprentensiöst häng i hamnen med stora portioner mat, kulörta lampor och ett gedigert utbud öl att avnjuta i gotländska kvällsljuset.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7

Gotlandstips Gula hönan i Ronehamn från hängmattan. Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Pensionat Gula hönan i Ronehamn – Gotlandstips.se Gotlandstips Gula hönans smakmenyer är lika vackra som goda.
(Visited 3 304 time, 1 visit today)