Sandviken på Östergarn har det man kan begära av en strand – den är lång, har fin sand, klart vatten, långgrunt bad och tillräckligt mycket bekvämligheter för att man ska kunna hänga där från soluppgång till solnedgång. Det finns toalett, ett enkelt kafé/lunchställe som också säljer glass och tidningar och många parkeringsplatser (har du tur får du skuggplats och slipper bli kokt på vägen hem!). Det finns till och med camping, vandrarhemsboende och små stugor att hyra på Östergarn strand camping om du verkligen vill vara först på plats på morgonen (dock har vi har inte testat boendet!).

Dessutom har Sandviken en annan enorm fördel och det är avståndet. Stranden ligger en bit från Katthammarsvik och andra större samhällen och eftersom vi människor är som vi är (= bekväma, i synnerhet på semestern) så vallfärdar inte hela turistflocken hit varje dag. Alltså finns det gott om plats för alla – barnfamiljerna, strandraggarna och soldyrkarna. Vill man ligga i fred och slippa få en boll i huvudet (räck upp en hand!) så flyttar man bara lite längre upp bland dynerna.

Är man lagd åt det konstnärliga eller lite rastlösa hållet så kanske den årliga sandskulpturtävlingen kan vara nåt? Alla som vill får vara med och ambitionsnivån är mycket varierande. Håll utkik efter datumet framåt mitten av juli och tjuvträna i sanden fram tills dess (eller nöj dig med att vara publik – det är skoj att bara titta på också).

En promenad på 20–30 minuter bort ligger fiskeläget Sysne (man ser udden från stranden). Hit går vi för att köpa nyrökt och färsk fisk i den lila fiskbutiken, och en glass att slurpa i oss på bryggan med Sandviken och Grynge som utsikt.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6

Det finns flera parkeringar vid Sandviken. Den belagda stigen leder upp till kafé- och lunchstället. Rent, varmt vatten i Sandviken. Utsikt mot Grynge. Vidsträckt strand med Sysneudde som avslut. Rökt fisk och skaldjur för försäljning på Sysne-fiskaffär.
(Visited 9 163 time, 1 visit today)