Stranden som i folkmun går under namnet Austre är en av Gotlands överlägset bästa stränder! Vad är det som är så härligt och speciellt med just den här stranden då? Jo, framför allt är det ljuset, det är nåt magiskt med Austreljuset som inte bara lockar solbadare utan också kända fotografer (och deras kameror). En annan anledning att ta sig till Austre är att vädret är lite extra härligt här. Vi skojar inte – vi har varit med om dagar då det regnar på HELA Gotland, förutom just på Austre. Dessutom är det en söderstrand, så solen går både upp och ner inom synhåll – på vackrast möjliga sätt. Vi har våra aningar om att det är därför många tältar bland sandkullarna och de låga träden, så att de sitter på första parkett när showen börjar.

Bilen ställer du på en av de två parkeringarna som finns (en i varje ände av stranden), och sen är det bara att bestämma sig – Austre är naturligt uppdelad i två tack vare en liten holme med vass och de flesta stammisarna valde sida en gång i tiden och har hållit fast vid den sen dess. Men stranden är lååång (från fiskeläget Norebod och nästan ända fram till raukarna vid Holmhällar) och alla får plats, på Austre är det inte sardinburksfeeling ens under högsäsong.

Från stranden har man utsikt mot ön Heligholmen som är poppis hos fåglarna och nyfikna kan ta sig ut till ön med guide vid lågvatten (om det inte är häckningssäsong). Vi vågar oss inte ut dit utan tipsar hellre om vår favoritsyssla här – att strosa längs stranden bort till fiskelägret vid Holmhällar och raukarna. Där ligger också pensionatet med samma namn, där vi brukar äta lunch eller köpa en glass, sedan tar vi vägen under träden och strandängen tillbaka.

Rent praktiskt har Austre, förutom enkla parkeringsplatserna, tillfälliga toaletter under sommarhalvåret och en beachvolleybollplan. Men förutom pensionatet finns det ingen kiosk eller restaurang, så vi packar gärna en matsäck när vi åker hit.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4

Underbara bad. Nattdopp i Austre. Raukarna vid Holmhällar ligger på gångavstånd från Autrestrand. Pensionat Holmhällar har rejäla luncher och glass.
(Visited 16 997 time, 1 visit today)