Kutens bensin är ett härligt udda ställe, en gård i ett slags nostalgisk 1950-talsanda mitt på Fårö som växt fram som ägaren Thomas Lindholms kärleksförklaring till Elvis, James Dean och … mamma. På området finns en salig mix av mer eller mindre vilda idéer som en bilkyrkogård och i den nedlagda macken finns en prylbod och en klubb med bar och scen. Gårdsplanen pryds av väg- och neonskyltar, kromade bildelar och till och med en gammal kiosk fraktad från Ronehamn! Hela sommaren arrangeras det spelningar här, både planerade och spontana, och sen starten har bland andra Jack Baymoore & the Bandits, Billy Lee Riley, Bro-Elvis, Carola, Huelyn Duval och Pugh Rogefeldt spelat här.

För ett par år sen öppnades också Crêperie Tati och har vi väl pallat köerna till Fåröfärjan och tagit oss över så är Tatis underbara franska crêpes, galettes och svalkande cider en perfekt belöning. I jukeboxen är det däremot inga franska chansons som spelas, utan amerikanska retrohits – fuel for the soul. Här kan man inte boka bord, men det finns ganska gott om plats både ute och inne så det är väl värt att chansa. Det är inte heller något snabbmatsställe, utan här tar det mesta lite tid och du förväntas äta i lugn och ro. Sitter du kvar så länge att det börjar skymma tänds kulörta ljusslingor – extra mys!

Tvärs över vägen ligger Slow train, ett märkligt, härligt och originellt bed & breakfast där de tidigare ägarna – Anton och Astrid – har fått inspirera inredningen som i stort sett återskapats bit för bit med kitschiga loppisfynd. Rummen är i olika stilar och prisklasser och hela huset har känslan av att tiden stannat. Hittar du ingen skylt har du kommit rätt, det här är ett småhemligt ställe som man så att säga förtjänar att bo på genom att ha koll på det – du hittar knappast annonser för Slow train någonstans.

Ifjol tillkom även Bistro Albatross på samma adress, där det serveras svensk och fransk husmanskost och fiskspecialiteter med utsikt över havet. Och på samma gård hittar du året runt öppna Elsie´s café.

Allt som allt är Kuten/Tati/Slow train/Elsie´s ett livsverk värt att beskådas, om inte annat för att det saknar motstycke på ön. Och kanske i världen.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7

Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se Crêperie Tati & Kutens bensin – Gotlandstips.se
(Visited 16 087 time, 1 visit today)