De flesta har nog hört talas om kalkbrottsbadet Blå lagunen, men det är inte den enda möjligheten till dopp av den sorten som Gotland har att erbjuda. På östkusten, norr om Slite och ganska nära Furillen, ligger lilla Kyllaj med sitt mäktiga kalkbrottsbad. Hit kör du längs en smal och bitvis skumpig grusväg genom rena ödemarken tills du når vindkraftsverkens maffiga turbiner. Här, med havet tätt intill, ligger ett kalkbrott som minst är i klass med Blå lagunen. Det finns gott om parkeringsyta, men det är också ett poppis badställe så räkna med att ha sällskap både på parkeringen och i vattnet.

Det fina med Kyllaj är dock att det också finns raka motsatsen till det superpopulära kalkbrottet här. Innan du viker upp mot kalkbrottets grusväg passerar du nämligen en liten småbåtshamn (håll utkik efter skylt P badgäster) och bortom den ligger en mycket liten men fin badplats med sandstrand, gräsmatta med både sol och skugga och en riktigt bra och välhållen badbrygga med stegar och plats att sola på. Här är sällan mycket folk ens under brinnande högsäsong, men för den som söker lugn och ro och möjlighet att välja mellan strandplask och bryggdopp är Kyllaj en mysig liten pärla. Vattnet är grunt nog för att passa barn längs stranden, men precis lagom djupt längst ut på bryggan för att man ska kunna doppa sig direkt.

Det som dock inte finns här, varken vid kalkbrottet eller stranden, är andra bekvämligheter. Ingen glasskiosk, ingen uthyrning av surfbrädor eller andra aktiviteter, ingen restaurang. Hit packar du alltså matsäck och allt annat du behöver (däremot finns bajamaja).

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6

(Visited 25 819 time, 1 visit today)